Стандартни размери на интериорни и входни врати

За да бъде унифициран строителния процес, всички архитектурни елементи са стандартизирани по отношение на форма и размер. Това не изключва поръчково строителство, противоречащо на общоприетите стандарти, но то никак не е масово явление. По тази причина постоянните (или поне дългосрочни) части от интериора, каквито са вратите Борман например, се произвеждат в няколко стандартни размера, съответстващи на строителните характеристики.

А за блиндираните врати? Какви са необходимите светли отвори и размери за монтаж на входна врата – вижте…

profil-kasa-panelni-jilishtaПредвид различната им функция и разположение, интериорните и входните врати имат различни типични размери. Вътрешните врати, които Борман предлагат се произвеждат най-често в размер 60, 70, 80, а за някои модели – и 90. Тази цифра обозначава ширината на строителния отвор, за който е подходяща вратата. Размер 60 е предвиден за отвор 68-73см, размер 70 – за 78-83см, размер 80 – за 88-93см, и размер 90 – за 98-103см. Размерът се отнася за обикновена еднокрила врата, като при двукрили врати съответно цифрите се удвояват. Размерите на касата се определят от дебелината на зида и по никакъв начин не зависят от ширината на строителния отвор. Те варират от 7.5см до 32см, като в повечето случаи са регулируеми, а не фиксирани, и обхващат определен диапазон (напр. 7.5-12см, 9-18см и т.н.). Крилото и касата се комплектоват по размерите на клиента, като е допустима разлика от 2-4см между ширината на крилото и тази на строителния отвор, която се компенсира по време на монтажа.

vhodna-vrata-zlaten-dabВходните врати обикновено са по-големи от интериорните, а стените, в които се вграждат,са по-масивни. При тях съществуват различни стандартни размери в зависимост от завода-производител. Турските външни врати, които можете да срещнете при Борман България, се изработват в размери, подходящи за строителен отвор 92-102см ширина и 201-205см. височина, докато румънските имат два размера – малък 88-91см/202-204см, и голям 98-101см/209-211см. Както и при вътрешните врати, размерът на касите се определя независимо от ширината на крилото и обхваща зид с дебелина между 20см и 36см. При поставяне е възможно да се компенсира малка разлика (до 3см.) в размера на вратата и строителния отвор.

Фирма Борман България изпълнява клиентски поръчки и за врати по индивидуален размер, като за изработката и доставката им са необходими до 35 работни дни (заявките се изпращат директно към завода на фирмата-производител)