Обков за входната врата: дръжки, топки и други

Резета

Резетата са един от най-често срещаните видове обков. Едноцилиндровото резе се управлява с ключ от външната страна на вратата и с палеца от вътрешната страна. Двойно-цилиндровото резе се управлява с ключ както отвън, така и от вътрешната страна на вратата. То предлага по-добър начин  за борба срещу крадците, който разчитат да влязат в дома като пробият стъклото на вратата и се пресегнат да отворят с палец резето. Винаги имайте ключ близо до двойно-цилиндровото резе в случай на пожар или друг спешен случай. И двата вида резета са на разположение отделно или като част от ключалката. Резетата са сравнително евтини, в зависимост от модела, който изберете.

Как да изберем входна врата и обкова играе ли решаваща роля при избора – вижте от Борман България

Дръжки

Дръжките с ключалки са друга често търсена част от обкова на  външната врата. Те са разположени върху външната част на вратата, докато вътрешната страна разполага с брава или традиционно резе или система за отваряне без ключ. Те са на разположение отделно или като част от ключалката.

Ключалки

За удобство, можете да купите външни ключалки за врати. Те обикновено разполагат с топка или брава (и за двете страни на вратата), както и зключващо резе. Съществуват множество стилове и покрития, които успешно се съчетават с всеки един интериор или екстериор.

Панти

Пантите се прикрепят към стените на вратите, за да се закачи вашата врата към касата и да се отваря лесно. Въпреки че не могат да се видят на пръв поглед, те са важна функционираща част от обкова на врата. Могат да се видят, когато вратата е отворена, което означава, че най-вероятно ще искате да съответстват с останалата част от обкова на вашата врата. Съществуват много видове панти, от такива, които ще улеснят свалянето на вратата от рамката до варианти, които могат да се справят с допълнително тегло. Пантите обикновено се продават отделно от бравите и ключалките. Цената им варира в зависимост от стила, размера и вида.

Чукчета

Макар че, вероятно си имате звънец и нямате практическа необходимост от чукче за вратата, вероятно няма да пропуснете да изберете още един стилен аксесоар за подобряване на стила на вашата входна врата. Има много богат избор на чукчета за врати в търговската мрежа, подходящи за съчетаване с всякакъв обков.

Опитайте традиционното чукче за врата с извита хоризонтална дръжка или S образно чукче, което има вертикална дръжка и е получило името си от своята форма. Императорския стил е вариация на традиционното чукче за вратата, отличаващ се с малко повече кривина и украса. Друг стил е във вид на пръстен.