Какво остъкление е най-подходящо за вратата?

Сред многообразието от модели и дизайни има и много интериорни врати с остъкление – частично или цялостно, което придава допълнителен стил и класа на интериора. Въпросът е какъв вид остъкление за кои врати е подходящо, за да бъде помещението едновременно красиво и функционално?

Вижте след това и най-новите тенденции при интериорните врати, ще ви бъде изключително полезно при избора и покупката ви на врати.

darvena-luksozna-dvukrila-vrataВ това отношение няма нито писани, нито неписани правила, и изборът на интериорна врата зависи само от личните предпочитания. Но обикаляйки всички магазини за врати и разглеждайки стотици модели, човек започва да се замисля за практичността на стъклените врати, тъй като естетическото им предимство е безспорно. За жилищни помещения, обособени като лично пространство – баня, спалня и понякога детска стая (когато детето е в тинейджърска възраст), врати с остъкление не са най-удачният избор. Нарушава се усамотението в тях и се създава усещане за показност, което в повечето случаи е нежелано. Допустимо е да има малък стъклен елемент, който подходящо разположен, да не дава видимост към вътрешността на помещението. Матово или релефно стъкло също е компромисен вариант, така че да пречупва светлината и да размива силуетите. За по-суетни и екстравагантни личности има врати с огледално стъкло, което изглежда прекрасно, но при някои обстоятелства може да изиграе лоша шега на собствениците си (дори очаквано, отражението понякога може да бъде стряскащо).

За хол, всекидневна, трапезария и други „отворени” стаи в жилището остъклените врати са прекрасно решение. Колкото по-голямо е стъклото, толкова по-широко и просторно ще изглежда помещението, а това предразполага към свобода на мисълта и тялото. В помещения, където се събират повече хора, тази „способност” на стъклото е много ценна, предотвратявайки възникването на клаустрофобични чувства у някои от гостите. Всякакви нестандартни дизайнерски хрумвания, свързани с формата, вида и разположението на стъклото са добре дошли, придавайки уникална и неповторима атмосфера на интериора. Трябва да се има предвид обаче, че тези врати са с по-ниска устойчивост на увреждане и могат лесно да бъдат счупени или надраскани при най-малкото невнимание, като по-тясното стъкло не е задължително да означава по-здрава врата.

Изцяло стъклени врати са много подходящи за магазини, заведения и всякакви обществени и административни сгради, където визуалният контакт от другата страна на вратата може само да бъде от полза. В търговските обекти това привлича клиенти, а в административните кабинети спомага за регулиране на преминаващия човекопоток.