Могат ли да се използват врати втора употреба?

vhodna-vrata-starinna

Уникална старинна входна врата

Както знаете, вратите не се монтират краткосрочно. Те са предвидени за много продължителен период и са част от жилището, която се използва всекидневно. Ако се използват правилно няма да се амортизират толкова бързо. На пазара често се продават какви ли не вещи „втора ръка“. Те са много популярни заради ниските си цени. Вратите стават ли са за покупка втора ръка и може ли да им се има доверие?

Как да боядисаме вратите и да им придадем добър външен вид – вижте.

На този въпрос не може да се отговори с еднозначен отговор, защото има много фактори от които зависи това. Хората купуват много използвани мебели, които впоследствие им вършат чудесна работа. За разлика от вратите, обаче, те са мобилни, докато вратите са тежки и не се местят толкова лесно. Идеята при тях е да се монтират на дадено място и да останат там за постоянно, докато собственика не реши да ги подмени с нови.

При тяхното поставяне не се предвижда да има сваляне в близкото бъдеще, това може да бъде много важно и от решаващо значение. В повечето случаи крилото се запазва и след демонтажа, но е много трудно касата да остане здрава. Освен това, стената също ще се повреди. Няма значение каква е вратата – дървена или метална, написаното горе важи и за двата вида.

Външните врати се правят с метални каси, които са заварени за арматурата в стената. Когато се премахват, с тях пада и мазилка. В много от случаите се откъртват дори тухли или части от бетона. Касата също понякога се изкривява, при опитите да се отдели от стената. Дървените каси пък са заковани на летви върху стената. При опит за премахване, те се чупят. Така стоят нещата със старото строителство. Съвременното е много по-развито и се използват по-модерни врати. Те обгръщат стената и се крепят благодарение на отделните елементи и гравитацията. Целостта им остава непокътната и няма крепежни елементи, които да я нарушават. Понякога се използват дюбели, но те се вадят много лесно и след тях не остават поражения, както беше с пироните в миналото. Тези врати се демонтират много лесно и бързо, без да остават следи след тях. Това дава възможност да бъдат използвани на друго място.

Дръжките и бравите се подменят много лесно, така че това не е никаква пречка за промяна на собственика. Изключение правят само блиндираните врати, които са с многоточково заключване. Те не се подменят толкова лесно, защото крилото трябва да се върне на производителя, който ще подмени касовата брава. Една такава услуга не е никак евтина и скъпата и цена я обезсмисля напълно. Все пак всеки може да реши сам за себе си какво предпочита и дали да избере врата втора употреба или нова.