Дръжки за входните врати

В повечето случаи дръжките са включени в окомплектовката на входните врати. При интериорните врати те могат да се избират по каталог и са включени в общата цена. Има модели, които се предлагат с няколко вида дръжки и клиента може да избере кой от тях да закупи. Други се предлагат само с един вид и тогава няма избор. Ако вратата се изработва по индивидуална поръчка и не е на склад, клиента може да определи каква дръжка иска и какви други аксесоари да има към нея.

А тук има публикация за дръжките за интериорните врати. Пасивни, активни, дръжки за плъзгащи врати…кога, кои и как да поставяме.

bezkontaktna-drajka

Безконтактна дръжка за входна врата

От вида на дръжката се влияе повече външната страна на вратата, отколкото вътрешната. Отвътре винаги се поставя обикновена дръжка, а отвън има различни варианти, които могат да се използват. Входната врата може да бъде с топка, със стандартна дръжка или с пасивна дръжка. Стандартната е позната на всички. При нея отварянето става с натискане надолу, но ако ръцете ви не са свободни, този тип отваряне може да ви затрудни. Топката е добро решение, защото изглежда изчистена и семпла, но въпреки това ако носите нещо със себе си и искате да отворите вратата, отново можете да изпитате неудобство. Освен това, топката се завърта трудно, ако сте с мокри ръце, които се пързалят по металната повърхност. Пасивната дръжка служи само за декорация и не влияе на отварянето на вратата. Тя може да изглежда по всякакъв начин – да наподобява топка или стандартна дръжка, да бъде във формата на полумесец и т.н. Каквато и да е, тя е неподвижна и не служи за отваряне. То се извършва чрез завъртането на ключа, който избутва езичето на бравата. Пасивната дръжка може да се постави навсякъде върху вратата, според нейния дизайн. Не е задължително да бъде близо до ключалката и може да се монтира дори в средата на вратата. Тези дръжки се захващат в две точки. Могат да се монтират и под ъгъл, като по този начин ще изглеждат много естетично и ще придадат допълнителен чар на вратата.

Входните врати не стават по-надеждни от дръжките си. Каквито и да са те, това няма да ги защити от крадците. Защитата се определя от заключващите системи, затова когато избирате дръжка, не се ръководете от сигурността.