Ламинираните врати Борман

Тези врати стават все по-популярни. През последните години продажбите на Борман се увеличиха многократно. Причината за това е достъпната им цена и тяхната практичност. Те имат много качества, които не са за подценяване. Издържат на високи температури и не се влияят от климатичните условия. Не се изменят дори при груба експлоатация като рисунки върху тях и силно тръшване. Надраскването с остър предмет също не е проблем за тези врати.

За трайността на ламинираните вътрешни врати – инфо тук в статията на Борман.

Ламинатът е нов материал, който е открит през осемдесетте години на миналия век. В началото се използва за подови покрития, но в последствие приложението му става по-голямо. Материалът има четирислойна структура. При употребата му за интериорните врати, включително и на Борман България вратите, той се тества многократно, за да се подобри неговото качество. През последните няколко години, този материал стана толкова добър, че вече почти не се различава от естествения фурнир. Екологичната му съвместимост също се подобри значително напоследък. Освен това, когато се използва ламинат, се спасяват горите. Цената на ламинираните врати е ниска, затова те са предпочитани от много клиенти.

Предимствата на ламинатът не свършват дотук. Той се поддържа много лесно и се мие само с чиста вода. Освен това, ламинираните врати имат много дълъг период на устойчивост. Те могат да издържат години наред, без да се налага да се ремонтират или подменят.

Ламинираните интериорни врати при Борман се делят на няколко вида, според дебелината и качеството на своето покритие. Има много фин и тънък ламинат, инпрегниран с меламин или акрилни смоли. Цената на вратите, които са покрити с него, е най-ниска. Това покритие не е много здраво и е далеч от екологично чистите продукти. Неговата дебелина е около 0.2 милиметра и това го прави подходящо за облицоване на по-неравни повърхности. То може да имитира дървесината, но има доста недостатъци. Не е устойчиво и не може да издържи на UV лъчите. Няма добро сцепление с основата, а това води до напукване, изкривяване и изменяне на цвета след време. Въпреки това, този материал е предпочитан от голяма част българи, защото е по-евтин. По-дебелият ламинат, от 0.4 до 0.8 милиметра, има много повече предимства. Той е устойчив на UV светлината, защото е полимерно покритие. Притежава по-голяма здравина и издържа на механични надрасквания и натоварвания. На външен вид изглежда по-добре и може да имитира дърво. Цената му също не е много висока.